Last ned Forbedringsguiden

Publisert 13/08/2018 Oppdatert 31/01/2024

Forbedringsguiden gir inspirasjon og veiledning til alle som jobber med å forbedre helse- og omsorgstjenesten. Den inneholder modeller og verktøy som kan brukes for å planlegge og gjennomføre et forbedringsprosjekt.

Foto: Stig Marlon Weston

Nytt år, nye muligheter:

Forbedringsguiden er oppdatert! Det er ingen omfattende endringer, men tilførsel av noe nytt innhold. 

Guiden kan brukes av alle som jobber med å forbedre helse- og omsorgstjenesten. Den inneholder sentrale modeller og verktøy relevant for å gjennomføre et forbedringsprosjekt på egen arbeidsplass.

Her er oppdatert versjon:

Forbedringsguiden 2024

Veileder og inspirasjonskilde 

Studier har vist at det kan ta lang tid fra fagmiljøene er enige om hva som er beste praksis, til dette blir en standard del av behandlingen. Forståelse for og evne til forbedringsarbeid hjelper oss å utvikle norsk helse- og omsorgstjeneste, og innføre løsninger og ny kunnskap i takt med den stadig raskere utviklingen. 

Det skal guiden bidra til. I tillegg til en beskrivelse av forbedringsmodellen vil du blant annet finne tips om hva som er viktig å ta hensyn til i prosessen, hvilke reaksjoner du kan forvente og hvordan du kan kommunisere og involvere andre i det viktige arbeidet. Bruk gjerne Forbedringsguiden sammen med råd og tips til deg som skal i gang med et forbedringsarbeid

Forbedringsguiden er utviklet etter den amerikanske statistikeren og ingeniøren Edwards Demings "System of Profund Knowledge», som er grunnlaget for det vi kaller forbedringskunnskap. Les mer om systematisk kvalitetsforbedring.

Selv om forbedringsarbeid kan være krevende, er det også lærerikt og morsomt. Og ikke minst nyttig for de det gjelder – nemlig pasientene og brukerne.

Lyst på en rask og morsom innføring? Ta en titt på forbedringspillet

Last ned Forbedringsguiden

Her kan du laste ned PDF-versjon av guiden:

Forbedringsguiden 2024

Trenger du en høyoppløselig versjon som kan sendes til trykkeri, ta kontakt på e-post: itryggehender@helsedir.no

Dersom du velger versjonen som kan trykkes, må du spørre etter både omslaget og innmaten hver for seg.

NB! Helsedirektoratet har ikke anledning til å trykke opp Forbedringsguiden, dette må gjøres og betales av den enkelte institusjon.