Etter temaene om brukermedvirkning, kultur og ledelse og digital transformasjon går vi inn i konferansens siste plenumsdel. Hvordan skal vi ta inn over oss at pasient- og brukersikkerhet er et systematisk og dynamisk arbeid, som aldri tar slutt?
Skal vi nå målene om færre pasientskader må det oppleves trygt å melde om både bekymring og om uønskede hendelser. Systematisk læring av både det som går bra og ikke går bra, er en forutsetning for bedre pasient- og brukersikkerhet.
Vår helse- og omsorgstjeneste er i verdensklasse, som på tross av stadige utfordringer og endringer, strekker seg langt for å levere gode helse- og omsorgstjenester. Tjenestenes evne til å tilpasse seg stadig nye utfordringer og endringer er en forutsetning for dette.
Catherine Calderwood er lege og tidligere Chief medical Offiser (SMO) i Skottland og har hatt mange andre fremtredende stillinger i helsesektoren i Skottland. Hun er blant annet kjent for prinsippene for realistisk medisin som fremmer delt beslutningstaking, reduserer variasjon og innovasjon i helsetjenesten.
Joakim Oliu Moe er overlege ved Sykehuset i Vestfold. Han har PhD i medisin fra Universitetet i Oslo (2018) hvor han forsket på trender i eldres helse, sosial epidemiologi og folkehelse. Moe er spesialist i indremedisin og fordøyelsessykdommer og arbeider som overlege og seksjonsleder ved Gastromedisinsk seksjon ved Sykehuset i Vestfold. Han understreker hvor viktig det er med en ledelse som har god faglig kunnskap og som forstår både muligheter og begrensninger. I tillegg har godt samarbeid i teamet vært avgjørende for å forbedre arbeidet med ventelistene. Gjennom samarbeid har de funnet gode løsninger som har ført til kortere ventetider.
Ansgar Berg er klinikksjef og overlege ved Barne- og ungdomsklinikken i Sykehuset Telemark. Han har lang klinisk-, akademisk- og ledererfaring fra Haukeland Universitetssykehus, Lund Universitetssykehus, Helse Vest og Universitetet i Bergen.
Pasientene opplever kvaliteten på tjenesten i direkte møte med sykehuset. Derfor er medarbeidere og pasienter best egnet til å utvikle og forbedre tjenesten.
Ved denne klinikken skjer forbedringsarbeidet i tverrfaglige mikroteam, der gradvise forbedringer gjennomføres i pasientforløpene. Medarbeidere og ledere har tatt felles ansvar og jobber for å skape en kultur der det er trygt å komme med nye ideer og stille spørsmål. En viktig suksessfaktor er at ansvar, ressurser og kompetanse er flyttet fra de øvre hierarkiene til de som utfører tjenesten. - Nå løser vi i større grad oppgavene sammen, forklarer Ansgar berg.
Kjersti Fiveland var operasjonssykepleier i NORWAC sitt første ortopedisk kirurgisk team til European Gaza Hospital i januar 2024.
Hun er pensjonert fra stillingen som leder av sterilsentral Gardermoen sykehus og konsulent for NORWAC i Libanon, Sterilforsyningsprosjekt. Hun har hatt lengre og kortere opphold i Libanon og Gaza som prosjektleder og landansvarlig fra 1993. Hennes foredrag har som tittel Sammen kan vi gjøre en forskjell, fortellinger fra European Gaza Hospital.