Tips#1 Forstå systemet

Publisert 24/03/2023 Oppdatert 24/03/2023

«Ethvert system er perfekt utformet til å levere de resultatene det leverer». Dette har vi hørt før, men hva er et “system” og hvorfor må jeg forstå hvordan “systemet fungerer”?  

Ordet “system” betyr egentlig ikke noe annet en samling av deler som utgjør en enhet. Det kan være et datasystem, et informasjonssystem, et samfunnssystem, eller et økosystem! Også i helse- og omsorgstjenestene finnes masse små og store systemer, og disse består av folk, strukturer, prosesser, samhandling, verdier og normer. Arbeidsplassen din er et system – det samme er familien! 

Å forstå hvordan ting fungerer, er en forutsetning for å forstå hvordan du kan endre det – og forbedre det. Hvis vi undersøker hvordan det hele henger sammen, kan vi både identifisere hvor utfordringene ligger og hvor mulighetene er. 

Vårt tips er derfor: Kartlegg! Vær nysgjerrig! Tegn et felles bilde.

Skal du “bare” forstå en enkel prosess? Lag et flytskjema Flytskjema - Itryggehender (itryggehender24-7.no) eller kanskje trenger du å kartlegge i form av noen svømmebaner (sjekk dette eksemplet!). Et nyttig hjelpemiddel her er en god gammeldags gråpapirøvelse. Er det et stort og komplekst system du skal forstå, er det lurt å vurdere om du skal ha med en designer. Kanskje kan du bruke en tjenestedesigner? Eller en systemdesigner

Har du et godt eksempel eller tips! Send oss gjerne på  Itryggehender@helsedir.no 

Les mer om hvordan jobbe med forbedringsarbeid her Forbedringshistorier - Itryggehender (itryggehender24-7.no) og får råd knyttet til For deg som skal i gang med et forbedringsarbeid - Itryggehender (itryggehender24-7.no)