Fredag kl. 8:30 - 9:30
Å prioritere er noe av viktigste, men samtidig vanskeligste vi gjør. Hvordan kan vi utnytte ressursene i helse- og omsorgstjenesten slik at pasienter, brukere og samfunnet får størst mulig helsegevinst? Hvordan skal vi ivareta prinsippet om forsvarlighet samtidig som vi må prioritere – og noen ganger si nei? Hvordan skal vi utføre den balansekunsten det er å ivareta både individuelle behov og samfunnsperspektivet?
Ingrid Miljeteig er professor i medisinsk etikk, Bergen senter for etikk og prioritering (BCEPS), Universitetet i Bergen og Forsknings- og utviklingsavdelingen, Helse Bergen
Miljeteig skal snakke om "Mot til å prioritere". Om prioritering som etisk arbeid, viktigheten av forståelse, ferdigheter og mot til å stå i det vanskelige. Moralsk stress og resiliens.
Hun er utdannet lege. Leder forskningsgruppe for klinisk etikk ved BCEPS. Ledet ekspertgruppen "Åpenhet" som skrev rapporten "Tillit til prioriteringer - økt åpenhet, medvirkning og kompetanse". Forsker på kliniske prioirteringsutfordringer i Norge og Øst-Afrikanske land, utdanning i etikk og verktøy for å styrke helsepersonell sin moralske resiliens. Spesialrådgiver og leder i klinisk etikkomité i Helse Bergen. Medlem av UNESCO sin bioetikkomité.
Hva skal til for å lykkes med forsvarlig og sikker ansvars- og oppgavedeling. Hva kan konsekvensene være og hvor er det stor risiko for uheldige hendelser. Dette vil Edith Roth Gjevjon snakke om.
Edith Roth Gjevjon er hjelpepleier, sykepleier, har master- og doktorgrad i sykepleievitenskap. Fagsjef i Norsk Sykepleierforbund fra 1. juni 2025, professor i sykepleie ved Lovisenberg Diakonale Høgskole siden 2021. Skrev notatet "Ansvars- og oppgavedeling i et sykepleiererspektiv" for Norsk Sykepleierforbund i 2023 og har siden holdt mer enn 40 foredrag om temaet.
Linn Okkenhaug Getz, Professor i medisinske atferdsfag og leder for Allmennmedisinsk Forskningsenhet, Institutt for samfunnsmedisin og sykepleie, NTNU og Stefán Hjörleifsson Fastlege og førsteamanuensis, Universitetet i Bergen vil sammen fortelle om hvordan fastlegekontoret er en hjørnestein i vår felles, solidariske helsetjeneste. For å sikre trygg, treffsikker og bærekraftig helsehjelp der man unngår overdiagnostikk og overbehandling, er det avgjørende at allmennlegen ivaretar sin portvaktrolle. Denne rollen er for tiden under press, og vi vil diskutere hva som står på spill.
Hjörleifsson er leder Gjør kloke valg, som er et initiativ fra Den norske legeforening for å motvirke overdiagnostikk og overbehandling, der også Tannlegeforeningen, Farmacøytene, Sykepleieforbundet, Radiografforbundet, Fagforbundet, Bioingeniørfaglig institutt, Fysioterapeutforbundet, Optikerforbundet, Kiropraktorforeningen, Psykologforeningen Jordmorforeningen og Manuellterapeutforeningen deltar.
Getz har bred klinisk erfaring fra allmennmedisin, psykiatri og bedriftshelsetjeneste i Norge og på Island. Arbeider med en rekke ulike forsknings- og fagutviklingstema med utgangspunkt i primærhelsetjenesten. Underviser mye ved medisinstudiet på NTNU. Er en av initiativtakerne bak prosjektet Bærekraft på legekontoret som er et samarbeid mellom UiB, NTNU og Norsk Forening for Allmennmendisin.
Kine Myhre-Nilsen er Fagleder/ spesialist i klinisk allmennsykepleie, Drammen kommune og Sudhir Sharma, direktør helse og velferd, Drammen kommune kommer og vil vise oss fagteamet til hjemmeboende. Fagteamet består av kreftkoordinatorer, demenskoordinatorer og spesialister i klinisk allmennsykepleie og er en faglig sterk enhet som gir gjensidig støtte og veiledning i komplekse pasientsituasjoner. De jobber med oppfølging av pasienter og pårørende, og har i tillegg et tydelig ansvar for kompetanseheving og veiledning av ansatte i hjemmetjenesten. Vi deler våre erfaringer og refleksjoner rundt hvordan denne modellen styrker pasientsikkerheten og bidrar til mer helhetlige og trygge tjenester i kommunen.
Myhre-Nilsen er spesialist i klinisk allmennsykepleie, med videreutdanning innen sår og smertebehandling. Til daglig jobber hun med fagledelse i Drammen kommune, som en del av det tverrfaglige fagteamet for hjemmeboende pasienter. Hun er også leder faggruppen Allmennsykepleierne i NSF og har en bistilling som universitetslektor ved Universitetet i Sørøst-Norge.
Flere innledere publiseres fortløpende.