Risikotavlen en vinner i Østfold

Publisert 17/02/2017 Oppdatert 28/11/2019

I Østfold bruker lederne ved mange sykehjem risikotavler for å følge med på og redusere risiko.

Omsorgstjenester Borgen i Sarpsborg i Østfold har brukt risikotavle for å følge med på og redusere risiko. Med i teamet på læringsnettverket var Inger Aarmo, Anne Karine Eidsvaag, Øyvind Frydenlund, Kristin Westberg og Marianne Storvig. I tillegg var Anne Margrethe Helle og Elin Solberg med (ikke avbildet).

Denne uka avsluttet 17 team læringsnettverk for ledelse i Østfold. Resultater og erfaringer ble presentert og et verktøy utpekte seg hos alle teamene – alle hadde brukt risikotavle og tavlemøte. Omsorgstjenester Borgen i Sarpsborg kommune dro av med prisen for beste poster og presentasjon.

«Ær’e no’ særvering hær æ?»

På Omsorgstjenester Borgen jobbet de med å ta i bruk risikotavler og tavlemøter som en metode for å følge med på og redusere risiko.

- Tavlen gir en visuell fremstilling av områder vi må ha ekstra oppmerksomhet på, sier Anne Karine Eidsvaag, gruppeleder og konstituert enhetsleder.

- Mottoet har vært – gi fokus, få plass. Risiko for underernæring er et slikt område som vi valgte å følge med på. Nå blir alle pasienter vurdert for risiko for underernæring ved ankomst, både på sykehjemmet og på hjemmetjenesten, fortsetter hun.

Omsorgtjenester hadde laget en poster med tittelen «Ær’e no’ særvering hær æ?», hvor de viste fram hvordan de har jobbet med småskalatesting, å følge opp ernæringsstatus hos beboere og hvor ofte de får holdt tavlemøter. 

Fikk felles forståelse

Lederteamet som deltok opplevde at læringsnettverket var en anledning til å skape en felles forståelse for det å arbeide med pasientsikkerhet, både i hjemmetjenesten og sykehjemmet.

- Og dette har blitt veldig godt mottatt hos våre medarbeidere, bedyrer hele lederteamet.

Arrangørene bak læringsnettverket viser til god stemning og mange gode resultater blant teamene som har deltatt. Dette er andre gangen dette læringsnettverket har blitt arrangert for kommunal helse- og omsorgstjeneste i Østfold.

- Et læringsnettverk for ledelse skaper grunnlaget for arbeid med kvalitet og pasientsikkerhet, og er gjerne en forutsetning for arbeid med klinisk forbedringsarbeid», sier prosjektleder Wenche Charlotte Hansen.